Blog

Een nieuwe versie van de cryptolocker

16 jun

Er is een nieuwe manier om de cryptolocker (de malware die ransomware met zich meebrengt en al je bestanden versleutelt) op je pc te krijgen.

Vroeger kon je de malware krijgen door zelf een geïnfecteerde file te openen. Omdat we steeds meer voorzichtig omspringen met het openen van files die ons toegezonden worden, hebben ze nu een andere manier gevonden: een worm versie. Dit wil zeggen dat 1 pc andere pc’s kan infecteren zonder dat die een soortgelijke file openen. Het kan dus gebeuren dat jouw PC wordt geïnfecteerd door een andere PC in hetzelfde netwerk. Ook wordt de malware niet enkel verspreid door files, maar deze komt ook onder vorm van zogezegde updates van gekende programma’s zoals Adobe Flash.

Omdat voorkomen hier echt veel beter is dan genezen (soms niet mogelijk), geven we enkele tips om je goed te beveiligen:

  1. Maak een back-up van uw gegevens. De beste manier is om een back-up te maken in de cloud (Dropbox, Onedrive, Google Drive,…). Er worden dan verschillende versies bijgehouden zodat je kan terug gaan in de tijd.
  2. Filter EXEs in e-mail : Werk met professionele mail , deze verwijderen veelal exe-bestanden (Office 365)
  3. Schakel bestanden die lopen op AppData/LocalAppData mappen uit.
  4. Gebruik de Cryptolocker Prevention Kit.
  5. Schakel RDP uit.
  6. Update jouw software.
  7. Gebruik een gerenommeerde antivirusoplossing (ESET NOD32). Een gratis antivirus heeft zijn beperkingen.
  8. Verbreek je internetverbinding meteen indien uw computer besmet is.
Share this: