Blog

Windows 10 is beschikbaar!

29 jul

Windows 10 upgrade

Wie momenteel Windows 7 of 8.1 heeft en Windows 10 eerder reserveerde, kan nu de gratis upgrade doorvoeren.

Windows 10Er zijn toch enkele zaken waar u best even bij stilstaat alvorens u de upgrade doorvoert.
De meeste systemen die Windows 7 en 8.1 kunnen draaien, zullen geen problemen hebben met de nieuwe versie. Waar het echter wel fout kan gaan, is bij de randapparatuur. In principe is het driver-model nauwelijks veranderd ten opzichte van Windows 8, maar het is niet uitgesloten dat een oudere printer of scanner er toch geen zin in heeft.
Verder beschikt Windows 10 over minder varianten dan Windows 8.1. Dit kan voor verwarring zorgen bij het upgraden. Bovendien zijn er enkele Windows 8.1 versies waarvoor geen upgrade bestaat.

Windows 10 zal beschikbaar zijn in 4 versies

  • Home: voor thuisgebruikers
  • Pro: voor thuisgebruikers (omvat enkele interessante zakelijke features, waarbij de belangrijkste is dat men de mogelijkheid heeft om automatische en ‘gedwongen’ updates met 90 dagen uit te stellen)
  • Enterprise: voor zakelijk gebruik (meer controle over gebruikersaccounts- en rechten)
  • Education: voor onderwijsinstellingen

De belangrijkste veranderingen:

Het startmenu is terug

Bij de lancering van Windows 8 in 2012 kwam er al snel veel kritiek van desktopgebruikers over de nieuwe tegelinterface die zich vooral goed liet bedienen via touchscreens. Het startmenu werd door veel gebruikers gemist. Dit is nu terug en kan weer geopend worden met de bekende Windows-knop. De tegels blijven echter wel van de partij. Deze komen rechts van het startmenu in een vlak dat kan opgevuld worden met extra tegels of helemaal leeggemaakt kan worden.

Werken met verschillende desktops

Via de taakbalk kan er een tweede desktop aangemaakt worden. Via windows+tab of de knop op de taakbalk krijg je een overzicht van alle vensters die openstaan.

Betere touchpad-ondersteuning

Wie beschikt over een ‘precision touchpad’ kan via multitouchgestures door Windows 10 navigeren. Door je vinger van links naar rechts te bewegen, kan je bijvoorbeeld wisselen tussen programma’s. Iets dat voor Apple gebruikers al veel langer gekend is, maar voor Microsoft is dit een grote evolutie.

Touchscreen-apps worden desktop-apps

Er worden universele apps uitgebracht die zowel op desktops, laptops, tablets als op telefoons kunnen draaien. De lay-out zal dynamisch aanpassen aan het scherm van het gebruikte apparaat.

Mail en Calendar Apps

Bij de Mail App zijn er nu meer opties direct zichtbaar en beschikbaar. Waar je in de Windows 8.1-versie nauwelijks iets met opmaak kon doen, kun je nu fonts kiezen, kleuren aanpassen, tabellen gebruiken en foto’s invoegen. De Mail App blijft minder uitgebreid dan Outlook, maar gebruikers van de oudere versie, zullen zeker tevreden zijn met de extra functionaliteiten.
De belangrijkste verbetering aan Calendar App is dat er nu eindelijk ondersteuning is voor Gmail-agenda’s en ook iCloud-agenda’s worden ondersteund.

Gaming

De Gaming-app is er enorm op vooruit gegaan. Doordat de interface veel beter geschikt is gemaakt voor de pc, is het nu veel gemakkelijker om scores te raadplegen en om dingen te delen met vrienden via Activity Stream. Het is nu ook mogelijk om games van je Xbox One naar een systeem met Windows 10 te streamen en om via de ingebouwde Game DVR screenshots te maken die je via de app kan delen.

OneDrive

In Windows 8.1 onderscheidde OneDrive zich van concurrenten als Google Drive en Dropbox door het systeem van placeholderbestanden., een soort snelkoppeling van de Verkenner naar de bestanden in OneDrive waardoor de bestanden fysiek niet hoefden aanwezig te zijn op het systeem.
De functionaliteit van placerholderbestanden is niet meer aanwezig in Windows 10 omdat dit voor teveel verwarring zou gezorgd hebben bij gebruikers die pas merken dat bestanden niet lokaal zijn opgeslagen op het moment dat ze geen internetverbinding hadden.

Een speciale tabletmodus

Windows 8.1 leek voornamelijk ontwikkeld voor tabletgebruikers. Dit tot grote ergernis van de desktopgebruikers. Met Windows 10 doet Microsoft het omgekeerde. Er werd echter wel een tabletmodus voorzien waarmee men aangeeft dat Windows 10 primair een desktop- en laptopbesturingssysteem is, maar daarnaast ook op andere apparaten werkt. De tabletmodus verandert enkele zaken ten opzichte van de desktopmodus die vooral gaan rond het idee dat tabletgebruikers zich bezig houden met 1 taak tegelijkertijd.

Windows Hello

Met Hello kan je jezelf inloggen via een gezichtsscan, irisscan of vingerafdruk. Handig aan deze manier van inloggen is dat het systeem er meteen het juiste account bij kiest. Je hoeft dus niet eerst op het vergrendelscherm een account te kiezen, zoals dat wel moet als je een wachtwoord gebruikt. Vooral in situaties waarbij een gezin dezelfde computer gebruikt met voor elk een eigen account kan dit handig zijn. Momenteel beschikken er nog maar weinig systemen over de juiste hardware om Hello te gebruiken.

WiFi Sense

Via WIFI Sense kunnen gebruikers informatie over wifi-hotspots delen zonder daarbij de daadwerkelijke logingegevens te hoeven overhandigen. Dat is opt-in en gebruikers moeten per netwerk aangeven of ze de informatie willen delen. Dat delen doe je met contacten uit je contactlist van Skype, Outlook.com of Facebook. Ook kan WiFi Sense automatisch inloggen op openbare hotspots.
Edge, de nieuwe internetbrowser
Microsoft Edge is bedoeld als opvolger van Internet Explorer, maar toch worden beiden geleverd. Dit omdat sommige applicaties gebruikmaken van componenten uit Internet Explorer. Edge lijkt op gebied van lay-out sterk op Chrome. Zo is de werkbalk is aan de linkerzijde voorzien van drie knoppen: terug, vooruit en herladen. Een handig nieuwtje is dat je aantekeningen kan maken op screenshots van webpagina’s.
Uit tests blijkt dat Edge zeer snel en vlot werkt, maar door het gebrek aan extensies op dit moment zijn er toch wat beperkingen.

De virtuele assistent, Cortana

Cortana is vergelijkbaar met Google Now en Siri van Apple. Zo zal Cortana zoekopdrachten uitvoeren, herinneringen instellen, rekensommen opsommen,…Leuk is dat je Cortana kan activeren door ‘Hey Cortana’ te roepen. Via stemherkenning geef je opdrachten door en Cortana antwoord waar nodig. Hierbij is het uiteraard wel noodzakelijk dat de microfoon constant aanstaat. Momenteel werkt de stemherkenning nog niet in het Nederlands, maar enkel in het Engels.

Share this: